Skip to main content
Microcement

Wat is een microcement

Microcement is een dunne decoratieve betonlook coating op basis van cement, kunsthars en minerale pigmenten. Het is geschikt als afwerkingslaag voor onder meer vloeren, wanden, ... en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Mogelijke toepassingen

Microcement kent heel wat toepassingsmogelijkheden, zowel binnen als buiten. Het wordt meestal gebruikt als afwerkingslaag voor wanden, vloeren.
Maar daar stopt het niet. Je kan er bijvoorbeeld ook jouw trap, keukenblad of meubels een stijlvolle en originele look mee geven.

Door de naadloze afwerking en waterdichte eigenschappen is microcement bovendien geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Mogelijke uitvoeringen en afwerkingen

Microcement is naast functioneel ook heel decoratief. Of je nu een moderne, rustieke of klassieke uitstraling wil. Door de grote waaier aan mogelijke afwerkingen en uitvoeringen van microcement ben je verzekerd van een uniek resultaat dat aansluit bij je eigen wensen en smaak.

Microcement is mogelijk in verschillende texturen. Het wordt als hele dunne pleisterlaag handmatig uitgesmeerd. Daarbij kan een bepaalde structuur in het oppervlak aangebracht worden. Afhankelijk van de aanbrengtechniek kan de vakman die het microcement plaatst een heel grof of net heel fijn en glad oppervlak realiseren.

Verder is er een grote verscheidenheid aan beschikbare kleuren. Microcement is erg populair in natuurlijke tinten zoals bruin en grijs. Dat laatste is vooral aangeraden als je de echte look van beton wil imiteren.

VOORDELEN VAN MICROCEMENT

  • Decoratief met veel afwerkingsmogelijkheden: microcement voorziet oppervlakken van een stijlvolle en originele afwerkingslaag. Bovendien is het beschikbaar in een grote verscheidenheid aan texturen en kleuren waardoor je verschillende stijlen kan creëren en een uniek resultaat verzekerd is.
  • Ruime toepassingsmogelijkheden: toepasbaar op wanden, vloeren, trappen, keukenbladen, ...
  • Makkelijke plaatsing: het aanbrengen van de coating kan relatief makkelijk en snel gebeuren, zonder verbouwingen of breekwerken.
  • Dunne afwerkingslaag: microcement wordt aangebracht in een dikte van slechts 1 à 3 mm. Het heeft dus geen gevolgen voor de structurele belasting van een gebouw. Bij toepassing op de vloer zijn aanpassingen van de deuren (doorgaans) niet nodig.
  • Mogelijk op verschillende ondergronden: geschikt voor alle mogelijke ondergronden zoals tegels, beton, gipsplaten, ...
  • Naadloos: het wordt aangebracht zonder voegen, tenzij er uitzetvoegen voorzien zijn, deze dienen gerespecteerd te worden Dit zorgt voor een hygiënisch oppervlak dat bovendien makkelijk schoon te maken is.
  • Sterk en robuust: goed bestand tegen slijtage en krassen.
  • Waterdicht: daardoor ook geschikt voor vochtige ruimtes.
  • Onderhoudsvriendelijk: regelmatig reinigen met water en een neutraal schoonmaakmiddel volstaat.

MICROCEMENT PRIJS

De prijs van microcement is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Oppervlakte: hoe groter het te bepleisteren oppervlak, hoe lager de prijs per m2 en omgekeerd.
  • Moeilijkheidsgraad van de werken: kleine oppervlakken met veel hoeken en randen zijn bijvoorbeeld moeilijker te bepleisteren waardoor de arbeidskosten hoger zijn.
  • Aard en staat van de ondergrond: een ondergrond uit tegels bijvoorbeeld moet bewerkt worden om te voorkomen dat de voegen zichtbaar zijn door het microcement.
  • Frequentie waarmee het oppervlak belast zal worden: een microcement vloer die veel belopen wordt moet bijvoorbeeld sterker en slijtvaster zijn dan een vloer in een ruimte waar je minder vaak komt.

    De prijs voor microcement bedraagt gemiddeld € 90 à 110 (excl. Btw ) voor standaard gebruik en gemiddeld € 115 à 135 (excl. btw ) voor intensief gebruik zoals plaatsen met heftruck en zwaar rollend materiaal bieden wij andere materialen aan.

MICROCEMENT PLAATSEN

Het aanbrengen van microcement gebeurt in verschillende stappen:

  1. ONDERGROND VOORBEREIDEN

    Door de grote hechtkracht kan microcement toegepast worden op zowat elk soort ondergrond: metaal, mdf, tegels, beton, stucwerk, marmer, ... De ondergrond moet wel stevig, vet- en stofvrij en droog (vochtigheidsgraad van max. 5%) zijn om een goede hechting van het microcement te garanderen. Is de ondergrond een mortel, dan moet je deze minimum 4 weken laten uitdrogen alvorens je microcement kan aanbrengen. Anders is er een risico op scheurvorming tijdens het uithardingsproces.

    Soms is een verdere behandeling nodig. Poreuze ondergronden bijvoorbeeld moeten voorzien worden van een soort primer voordat de eerste laag microcement aangebracht kan worden.

  2. MICROCEMENT AANBRENGEN

    Microcement wordt steeds aangebracht in meerdere lagen. Doorgaans gaat het om 2 grondlagen en 2 afwerkingslagen. Daarbij wordt ook de gewenste kleur en structuur in het oppervlak aangebracht.

  3. OPPERVLAK AFWERKEN MET EEN BESCHERMINGSLAAG

    Als laatste stap wordt het oppervlak voorzien van een beschermingslaag. Ook deze wordt meestal aangebracht in verschillende lagen en zorgt ervoor dat het microcement makkelijk schoon te maken is en beschermd blijft tegen vuil, vocht, verkleuring, etc. Na de voltooiing van de werken heb je een decoratieve afwerkingslaag van 1 à 2 mm dik.

Hoeveel tijd nemen de werken in beslag?

Rekening houdend met de uitdrogingstijd van de verschillende lagen, kan het aanbrengen van microcement doorgaans op 4 à 5 dagen gebeuren. Bij standaard afmetingen, natuurlijk hoe groter hoe meer tijd er nodig kan zijn. Dit wordt altijd in overleg besproken.

Let op, microcement bereikt zijn gewenste weerstand, hardheid en waterdichtheid na 1 maand. Enige voorzichtigheid in de tussentijd is dus aangeraden om beschadiging te voorkomen. Na 2 dagen kunnen microcement vloeren voorzichtig belopen worden. Voor het normaal belopen van een vloer dien je een week te wachten.

Onderhoud

Nog vragen?

Droomt u ook van een Microcement in uw woning of bedrijfsruimte? Of heeft een van onze andere producten uw interesse gewekt? Contacteer ons voor meer informatie.

Contacteer ons